Skip to main content
Kaksi risteävää lankajärjestelmää

Kaksi risteävää lankajärjestelmää

02.06.2022

Kesällä sain asiakkaalta puhelun, jossa hän tiedusteli, voisinko kutoa hänelle ja hänen miehelleen isot kylpypyyhkeet.

Hänen anoppinsa oli ollut ahkera kutoja Lohjan kudontapiireissä, ja hän oli aikoinaan kutonut heille isot kylpypyyhkeet, joita oli käytetty vuosikymmenien ajan. Pyyhkeet ovat olleet heille erittäin rakkaat ja täten kovassa käytössä. Toinen pyyhkeistä oli kuitenkin päässyt pahasti rispaantumaan ja korjaaminen ei oikeastaan enää tullut kysymykseen. Vaihtoehtoja ei ollut kovinkaan paljon, joten päätimme, että kudon heille täysin samanlaiset kylpypyyhkeet, kuitenkin hieman eri materiaalista.

Pyyhkeiden suunnittelu alkoi materiaalien, värien ja sidoksen suunnittelulla. Alkuperäisissä pyyhkeissä loimen materiaali oli ollut puuvilla, mutta päädyin puuvillapellavaan, koska se on hyvä materiaali loimessa ja toimii erinomaisesti mm. sauna- ja kylpytekstiileissä. Oikeat värit pyyhkeisiin löytyivät helposti Lankavan puuvillapellavan värikartasta. Kankaankuvasta selvisi, että kyseessä oli Leppäliina. Leppäliina on sidos, joka kuuluu yhdistettyihin sidoksiin. Leppäliinassa yhdistyvät palttina ja ripsi ja tavallisimmin Leppäliina tehdään ruudullisena, kuten myös tässä tapauksessa päätin tehdä. Muutamien tiheys kokeilujen jälkeen löysin oikean tiheyden sekä loimelle että kuteelle.

Pyyhkeet valmistuivat joutuisasti ja viimeistelyn ja prässäyksen jälkeen ne olivat valmiina luovutettavaksi asiakkaalle. Pyyhkeet olivat tarkoitettu yllätyksenä asiakkaan miehelle ja uskon, että he molemmat saavat nauttia pyyhkeistä seuraavien vuosikymmenien ajan.

Onko sinulla jokin tekstiili, mikä tuo muistoja mieleen menneestä ja joka on ehkä vuosikymmenien saatossa päässyt rapistumaan, mutta haluaisit saada samanlaisen? Ota yhteyttä ja katsotaan yhdessä, miten saisimme muistot elämään, hetki menneisyydestä tähän päivään.